Diersoorten

Wilde eendterug naar overzicht

Hollandse naam: wilde eend

Wetenschappelijke naam: Anas platyrhynchos

Leefgebied: Geheel europa

Hoogte/lengte: 49 cm hoog en 57 cm lang

Voedsel: insecten en weekdieren

Jongen: 7 tot 11

Broedtijd: ongeveer 30 dagen

De wilde eend houdt zich op in stromend en stilstaand water o.m. vijvers in steden, in sloten en plassen enz. Het nest wordt gemaakt van allerlei plantendelen; het ligt meestal in de buurt van water onder struikgewas in oevervegetatie, soms ook op knotwilgen.

In Maart / april legt het vrouwtje 7 tot 11 eieren, die zij alleen uitbroedt.
Vrijwel onmiddellijk na het uitkomen volgen de eendenkuikens de moeder.
Doordat zij dicht tegen de moeder aan hebben gezeten, is hun dons vettig en worden ze niet tot op de huid nat.