Diersoorten

Siberische grondeekhoornterug naar overzicht

Hollandse naam: Boeroendoek

Wetenschappelijke naam: Tamias sibiricus

Herkomst: noord en oost Azië

Leefgebied: naald bossen - gemende bossen - parken

Hoogte/lengte: 12 – 17 cm staart lengte 8-15 cm

Gewicht: 50 – 120 gram

Voedsel: noten – zaden – bessen - granen

Jongen: 3 - 8

Draagtijd: 35 – 40 dagen 1 tot 2 worpen per jaar

Het is een kleine grondeekhoorn met een grijze staart. Over de rug lopen in de lengterichting vijf strepen. De boeroendoek is een dagdier hij legt voedselvoorraden aan voor de winter, bestaande uit noten. De noten verplaatst hij door ze te dragen in zijn wangzakken.
Hij maakt een nest in een hol of in een omgevallen boom. De boeroendoek is een niet-gedomesticeerd beest. Het is dus geen huisdier, zoals een hond of een kat, maar een wild dier. Hij is wel goed hand tam te krijgen.
Reageert op zijn naam, vooral als daar eten mee gemoeid gaat...

De boeroendoek is niet geschikt voor kinderen. Hij zal keihard van zich afbijten als hij opgepakt wordt! En hij heeft vlijmscherpe tanden en krachtige kaken, waar hij ook makkelijk een hazelnoot of eikel mee openbijt. En hoe lief hij ook lijkt... hij bijt écht!
Daarnaast zijn het razendsnelle vluchtige beestjes.