Diersoorten

Moeflonterug naar overzicht

Hollandse naam: Moeflon

Wetenschappelijke naam: Ovis Gmelini

Herkomst: Sardienië - Corsica

Leefgebied: Helling bossen en berg weide

Hoogte/lengte: 110 tot 130 cm lang

Gewicht: Ram tot 35 kg - Ooi tot 40 kg

Voedsel: Gras - Twijgen - Hooi - Bladeren

Jongen: 1 soms 2

Draagtijd: bronstijd Oktober tot November

De moeflon is het kleinste wilde schaap. Beide geslachten hebben hoorns. Vooral bij oude rammen zijn de hoorns indrukwekkend, ze krullen om achter de oren en kunnen 85 centimeter lang worden. Ooien op Sardinië hebben geen hoorns, ooien op Corsica en het Europese vasteland hebben korte stompjes. Bovendien hebben de rammen in de wintertijd een opvallend lichtgekleurd "zadel", witte "sokken" en snuit en een donkere nek, schouders en bovenbenen. 's Zomers zijn deze tekeningen minder duidelijk zichtbaar. Bij oudere mannetjes zijn het zadel en de snuit lichter van kleur. Vrouwtjes en jonge mannetjes hebben een roodbruine tot chocoladebruine vacht met een wittige buikzijde. De vacht is vrij kort.