Diersoorten

Maraterug naar overzicht

Hollandse naam: Patagonische haas

Wetenschappelijke naam: Dolichotis Patagonum

Herkomst: Argentienië

Leefgebied: Patagonische pampa's en graslanden

Hoogte/lengte: 50 tot 75 cm lang

Gewicht: 8 tot 9 kg

Voedsel: gras -bladeren - kruiden - twijgen - brood

Jongen: 1 tot 3

Draagtijd: 90 dagen

Leeftijd: 15 jaar

De mara, pampahaas of Patagonische haas (Dolichotis patagonum) is een knaagdier van de Patagonische pampa's en andere Argentijnse graslanden. Alhoewel de mara uiterlijk veel weg heeft van een haas of een kleine antilope, is hij nauwer verwant met de cavia. Zijn naaste verwant, de kleine mara (Dolichotis salinicola), is kleiner en leeft noordelijker.

De mara staat hoog op de poten en heeft grote, rechtopstaande oren en grote ogen. Hij heeft een korte, bruine vacht met een donkere, grijsachtige rugzijde. Op de romp wordt de vacht donkerder. Over de romp loopt een witte franje. Ook de buik is wit.

Mara's leven in de droge, open struikwoestijnen en graslanden van Centraal- & Zuid-Argentinië. Het zijn dagdieren. Overdag grazen ze op korte grassen, kruiden en bladeren en twijgen van korte struiken of liggen de dieren te zonnebaden. 's Nachts betrekken ze een zelfgegraven hol of het verlaten hol van een viscacha. Mara's zijn goede renners en springers, en zullen bij gevaar snel wegrennen.