Diersoorten

Edelhertterug naar overzicht

Hollandse naam: Edelhert

Wetenschappelijke naam: Cervus Elaphus

Leefgebied: Midden Scandinavië, Japan, Noord Amerika

Hoogte/lengte: Schouderhoogte 120 - 135 cm

Voedsel: Kruiden - Loof - Jonge takken - Schors - Gras - Hooi

Jongen: 1 soms 2

Draagtijd: 11 maand

Deze herkauwer bewoont bosrijke delen van heuvel- en bergland.
Leeft in kleine roedels: kaalwildroedels (hinden met kalveren), hertenroedels
(alleen manntjes) en in de bronstijd (eind augustus-oktober) bronsroedels.
In de bronstijd brult de bok, het zogenaamde "burlen" en leveren de mannetjes
hevige gevechten om het bezit van de hinden. Het gewei van de mannetjes kan
wel meer dan één meter lang worden, en valt elk voorjaar af.
De vrouwtjes werpen in juni één of twee jongen.