Diersoorten

Chipmunkterug naar overzicht

Hollandse naam: Kleine Chipmunk

Wetenschappelijke naam: Tamias minimus

Herkomst: Zuid oost Canada

Leefgebied: naaldbossen - gemende bossen - parken

Hoogte/lengte: 13.5 - 19 cm staartlengte 8 - 11.5 cm

Gewicht: 66 - 139 gram

Voedsel: noten - zaden - bessen - granen

Jongen: 3 - 8

Draagtijd: 35 - 40 dagen 1 tot 2 worpen per jaar

De oostelijke wangzakeekhoorn is grijs- of roodbruin van kleur, bij de stuit meer vaalrood. De buikzijde is lichter van kleur. Op de flanken loopt een witte streep, omrand door twee zwarte strepen. Deze strepen eindigen bij het staartstuk. Over de rug lopen twee witte strepen, die veel dunner zijn dan de flankstrepen, en een donkere streep in het midden. Boven en onder de ogen lopen bleke gezichtsstrepen. De lange pluimstaart eindigt in een bruine punt, begrensd met zwarte haren. De oren zijn duidelijk zichtbaar.

De kleine chipmunk (Tamias minimus), waarmee het verspreidingsgebied gedeeltelijk overlapt, is kleiner dan de oostelijke wangzakeekhoorn en heeft vier witte strepen van gelijke grootte.

De oostelijke wangzakeekhoorn houdt geen echte winterslaap, maar een winterrust. Aan het einde van de herfst begint het dier met zijn winterrust. Iedere twee weken ontwaakt de eekhoorn om zich te voeden met in de voorraadkamers opgeslagen voedsel.